Ecancan – Kişisel Blog

SEO Terimleri

“SEO” evet bu terim internetin ve internet sitelerinin kaderini ve rolünü belirleyen bir terim. Bu terimin açıklamasını çoğu webaster arkadaşımız biliyordur ancak ben bilmeyenler için tekrar hatırlatayım. SEO ifadesinin ingilizce açılımı “Search Engine Optimizer” olarak ifade edilmektedir. Türkçe karşılığı ise  “Arama Motoru Optimizasyonu” olarak tanımlanır. SEO ya başlangıç olarak terimler kısmından başlamayı düşündüm.

[alinti]SEO Terimleri[/alinti]

[onemli]On Page SEO[/onemli] Sayfa bazlı seo anlamına gelmektedir.Yani site içi seo çalışmalarını temsil eden bir tanımlamadır.Tasarımın link yapısını,etiketlerini,başlıklarının kodlama yapısının kullanım şekillerini esas alan bölümdür.

[onemli]Off page seo[/onemli] Site dışı seo çalışmalarıdır. Harisi kaynaklardan alınan linklerin ve sosyal medya kullanımı gibi bölümü kapsayan bir terimdir.

[onemli]Google Caffeine[/onemli] Google belirli zaman aralıklarında sık sık algoritma düzenlemeleri yapmaktadır ve bu düzenlemelere her defasında yeni bir isim vermektedir. İşte Caffeine ismi şuanki yeni algoritmanın yeni ismidir.

[onemli]PageRank[/onemli] Yeni algoritma düzenlemesi ile değerini minimuma düşürmüş bir ölçü birimidir.Önceki zamanlara nazaran daha az etki eden bir birimdir.Bu birim sitelerin link giriş ve çıkışlarına göre etki eden bir derecelendirmedir.

[onemli]Trustrank[/onemli] Google’ın çalışma şekli ve değerlendirmelerini tam olarak bilinemeyen ikinci biir puanlama sistemidir.Seo’ya doğrudan etkisi mevcuttur.Trustrank,sitelerin doğal yapıya uygun olarak yaptıkları tüm çalışmalar için verilen bir değerdir.Kullanıcı tarafından müdahalesi çok kısıtlıdır.

[onemli]Link Farm[/onemli] Birbiriyle alakasız bir çok sitenin linklerini barındıran sayfalara verilen isimdir.Türkçe karşılığı Link Tarlası olarak ifade edilmektedir.

[onemli]Baclink[/onemli] Sitenin kendi içindeki sayfalardan başka sitelerin sayfalarına link vermesine backlink denir.Backlink kontroli için iki farklı sisem vardır.Birincisi Google kaynaklı diğeri ise Yahoo kaynaklı sistemdir. Google backlinkin niteliğine göre yansıtırken Yahoo her türden linki backlink olarak yansıtmaktadır.

[onemli]Spam[/onemli] Arama motorlarını aldatmaya yönelik yapılan tüm çalışmalara erilen ifade,isimdir.Ziyaretçileri hiçe sayarak, sadece arama motoru odaklı yapılan ve etik olmayan çalışmalardır.Bu çalışmalar arama motorları taraından fark edilmesi sonucnda filtreye girebilmeleri ansızın mümkündür.Ayrıca bu sorun üzerine arama motorların şikayet bölümleri mevuttur.

[onemli]Spider[/onemli] Aram motorlarının can yoldaşları onların sadık işcileri ve kardeşleridir.Türkçe anlamı örümcek olarak ifade edilmektedir ve bu botlar arama motorları için sayfaları dolaşarak elde ettikleri bilgiyi arama motoruna geri gönderirler bu sayede indexleme olayı gerçekleşir.Bu taramalar belirli periyorlar halinde devamlı olarak tekrarlanmaktadır.

[onemli]Sandbox[/onemli] Google’ın ceza kutusudur. Spam çalışmaları yapa sitelerin geri dönüşü çok zor olan bir cezalandırma sistemidir.Bu cezayı alan site google gözünde hiç bir yeri kalmaz ve arama sorgularında hiç bir sayfası çıkmaz.

[onemli]Google Dalgalanması[/onemli] Belirli periyotlarla gerçekleşenalgoritma değişikliği nedeniyle oluşan toplu veya kısmen değişimlere yol açan sıralama değişiklikleridir.Diğer adı Google Dans olarak ifade edilmektedir.

[onemli]Link Değişimi[/onemli] Sitelerin birbirlerine SEO açısından fayda sağlamak amacıyla yapılan bir eylemdir. Bir tür dayanışma olarak ifade edilmesi doğru olacaktır.

Sizlere bir kısım seo terimlerini dilim ve bilgimin yettiği kadar ifade etmeye çalıştım. Sonuna kadar yazımı okuduğunuz için teşekkür eder devamındaki konularımda görüşmek üzere tekrar beklerim.

Destek için yorum atarsanız çok memnun kalırım. 🙂

Exit mobile version