WordPress Tema Dosyaları Ve İşlevleri #2

Merhaba değerli ziyaretçilerim ve takipçilerim. Bir öceki konumun devamı olarak hazırladığım bu konuda wordpress teması için geriye kalan dosya türlerini inceleyeceğiz.

[alinti]Header.php[/alinti]

Header bölümüne ait kodlar ve html/css kodlarını içinde barındıran dosya türüdür. Tasarıma ait bütün css ve başlık yapıları bu dosyada barınamaktadır.Bu bölüm [onemli]index.php[/onemli] içine çağrılır ve temanın css yapıları sayfaya dahil edilmiş olur.Bu bölümde gelen ufak bir hata tasarımın bozulmasına yada hatalı şekilde gözükmesine yol açabilir.

[alinti]Sidebar.php[/alinti]

Genellikle temaların sağ veya sol kısmında bazı temalarda ise her iki tarafta bulunan kısımdır. Amacı site içi gezinmeyi kolaylaştırmak ve bazı sabit yazıları yada duyuruları her sayfada göstermesi ve başka sayfadan giren kullanıcıların bu bilgileri görmesini sağlamaktır.Bu bölümü wordpress’te [onemli]sidebar.php[/onemli] dosyası üstlenmektedir.

[alinti]Footer.php[/alinti]

Site tasarımlarının en alt bölümüdür.Genellikle iletişim bilgileri sita haritalarının linkleri ve tasarıma göre değişen bir çok özellikleri vardır.Ama genel amacı yasal bilgilendirme ve iletişim odaklıdır. Ayrıca wordpress admin paneli,eklenti bilgileri vs, footer üzerinden çekmektedir.

[alinti]Page.php[/alinti]

WordPress sisteminde iki adet içerik türü bulunmaktadır ancak bu türler kişinin tasarımsal ve kodlama ilgisine göre birden fazla türe çevrilebilmeye olanak vardır. Bu iki ana içerik türünden biri [onemli]page.php[/onemli] diğeri ise [onemli]single.php[/onemli]’dir. Page.php genel olarak amacı iletişim sayfaları yada sabit değişmez yazıları barındırmakla yükümlüdür.

[alinti]Single.php[/alinti]

Yukarıda belirtmiş olduğum iki dosya türünden bir deiğeri olan single.php devamlı eklediğimiz ve değişkenlik gösteren sayfaları temsil eder.

[alinti]Search.php[/alinti]

Günümüzde sitelerdeki içerik sayılarının artmasıyla istenilen konuların tek tek bulunması bir hayli zaman kaybına yol açacaktır. İşte bunun sonucunda sitelede ortaya çıkan arama kutuları mevcuttur.Wordpress tabanlı bir sistemde bu görevi üslenen dosya [onemli]search.php[/onemli]’dir

[alinti]Category.php[/alinti]

Yayınlamış olduğumuz içeriği belirli kategorilere koyarak yayınları işte bu kategorilerin ismini ve içerisindeki yazıları göstermeyi üstlenen dosya türüdür.

[alinti]Functions.php[/alinti]

Adından da anlaşılacağı gibi temamısın fonksiyonlarını depolayan ve istenildiğinde kolayca kullanılabilmesini sağlayan dosya türüdür.Wordpress sisteminin güzeliklerinden ve yararlarından bu dosya türü ile faydalanarak temamıza ekleyebiliriz.

[alinti]Archive.php[/alinti]

WordPress ile yayınlanmış olan yazıların sistem tarafından otomatik olarak tarih bazlı olarak sınıflandırılmış arşiv dosyalarını bu dosya türü sayesinde temamızda gösterebiliriz.

[alinti]Author.php[/alinti]

WordPress sisteminde yayınlamış olduğumuz yazıların kim tarafından yazıldıklarını belirten ve o yazarın yazdığı yazıları listeleyen dosya türüdür.

[alinti]Tag.php[/alinti]

Tag kelimesi türkçede etiket anlamına gelmektedir.İçeriklerin arama motorlarına daha iyi tanıtmak amacı ile oluşturuluşmu bu sistemi içerisinde barındıran dosya türüdür.

[alinti]404.php[/alinti]

Ziyaretçilerin sayfada aramış olduğu kelimede herhangi bir içerik bulunmadığında varsayılan olarak bir uyarı mesajı ile karşılaşırlar. Bu uyarı mesajını ziyaretçiye gösteren dasya türüdür.Bu sayfa geliştiricinin istediği gibi değiştirilebilinir.

Makalemin sonuna kadar okuduğunuz için teşşekür eder ve bir başka konuda görüşmek üzere uğurlarım.