Backlink, var olan ve yayında olan bir siteden başka bir site arasında yapılan link çıkışıdır. Bu link çıkışı iki yönlüde olur tek yönlüde olabilmektedir. Backlink seo sektörünün en önemli faktörüdür.Sitenin popülerliğini otoritesini kalitesini ve daha bir çok etkeni göstermektedir. Bir sitenin backlink sayısının fazla olmasının yanında o link çıkışlarının ve alınan backlinklerin çeşitleri de bir o kadar önem arz etmektedir.Ancak hatalı bir link çıkışının olması site için telafisi olmayan cezalara sebep verebilir. Bu nedenle backlink alırken çok dikket edilmes gereklidir, peki backlink nasıl uygulanmalıdır backlink uygulama sırası nasıldır?
Backlink Uygulama Sırası
Baklink alımında en çok dikkat edilmesi gerekn siteler yeni sitelerdir.
Öncelikle doğrudan link alımı yapılması durumunda sitenin filtreye girme olasılığı çok fazladır. Özellikle yeni siteler için öncelikle tanıtım yazıları yapılmalıdır. (Burada benimde bir kaç hatam mevcut malesef bu yüzden sonradan bu durumu farketmem sorun oluşturdu. İlerleyen günlerde bu hatanın bedelinin nasıl olacağını göreceğim.)Benzer veya genel içerikli sitelerden veya forumlardan çok sayıda tanıtım yazıları alınmalı ve uygun anahtar kelimeler ile link çıkışı yapılmalıdır.Tanıtım yazısında sayı olarak bir sınır bulunmamaktadır. Tanıtım yazıları aynı zamanda sitenin temelinin sağlam olmasını sağlar ve bu işlem bizim ileriki sıralamamızı kalıcı kılmayı sağlayan ilk etmenlerdendir. Bu tanıtım yazılarından sonra alınıan linkler ile filtreye girmek artık daha düşük bir ihtimal olarak kalır ancak yine zorlanırsa link alımında ve abartılırsa hala bir riski mevcuttur.
Tanıtım yazıları ile sitenin temelini sağlamlaştırdıktan sonra sıradaki en önemli çalışma sosyal medya ve sosyal imleme çalışmalarıdır. Bu çalışmaları kullanarak yavaş yavaş link alımlarına başlanması gerekmektedir.Bu esnada link alımlarında acele etmemeli hatta belirli zaman aralıklarında mola verilmelidir. Bir anda tüm linkleme işlemleri yapılmamalıdır.
Rel Mikro Formatları
Mikro formatlar, linklerin arama motorlar tarafından daha anlamlı bir yapıda algılanabilmesi için linkler arasındaki gerçek hayata göre değerlendirilmesi bu linklere anlam ve duygusallık yükleyebilmektedir.[onemli]Microformats.org[/onemli] sitesindeki açıklamalara göre bu mikro formatlar, web sayfalarında kişiler olayları ve etiketleri ifade eden küçük html kod parçacıklarıdır
Bu anlamlar arama motorları tarafından değerlendirilip aynı zamanda bu anlamların seo için etkisini değiştirmektedir.
Seo açısından önemli olarak iki farklı mikro format bulunmaktadır bunlar;
- rel-nofollow
- XFN
olarak iki çeşittir.
[onemli]Rel-Nofollow[/onemli], pagerank algoritmasını engelleyen bir linkleme yapısıdır. Bu mikro format kullanılmadığı zaman kullanılmadan link çıkışının pagerankı yüksek ise link çıkışı yapılan sitenin de page rankında link çıkışının aldığı siteden bir yararlanma gerçekleştirmektedir. Kısaca diğer sitenin üstünden geçinmeye başlar. Ancak bu mikro formatın kullanılması durumunda pagerank değerine bir etkisi olmayacaktır fakat seo için etkisi aynı şekilde devam edecektir. Bu miktor formatı özellikle torum alanlarında ve bazı kontrolsüz link çıkışı yapılan yerlerde kullanmanız tavsiye edilir.
[onemli]XFN[/onemli], mikro format oldukça geniş kapsamlı tanımlamalar içerir.Link alan siteler ile link çıkışı yapılan siteler arasında gerek duygusal gerekse gerçek zamanlı bir anlam ifade edilmesi için kullanılabilinir.
XFN mikro formatı için kullanılacak tanımlar ve değerleri aşağıda listeleyeyim.
[onemli]Kişisel Anlamda :[/onemli]
Me (ben) : Bana ait başka bir siteye verilen link çıkışında kullanılmaktadır.
[onemli]Arkadaşlık Anlamda :[/onemli]
Contact (iletişim) : Sahibi ile iletişim kuracağınız bir siteye vereceğiniz link için kullanılmaktadır.
acquaintance (tanıdık) : Daha önce tanışmışlığınız ve konuşmuşluğunuz olan kişiler için link çıkışında kullanılmaktadır.
friend (arkadaş) : Arkadaşınız olan kişiler için kullanılmaktadır.
[onemli]Fiziksel Anlamda:[/onemli]
met (yüz yüze): Yüz yüze görüştüğünüz kişiler için kullanılmaktadır.
[onemli]Mesleki Anlamda : [/onemli]
co-worker (iş arkadaşı): Aynı şirkette yada beraber çalışığınız arkadaşlarınız için kullanılmaktadır.
colleague (Meslektaş) : Aynı mesleğe sakip arkadaşlarınız için kullanılmaktadır.
[onemli]Coğrafi Anlamda :[/onemli]
co-resident(aynı çatı altında) : Aynı yerde bulunduğunuz kişiler için kullanılmaktadır.
neighbor (komşu) : Yakın çevreniz için kullanılmaktadır.
[onemli]Aile Anlamında :[/onemli]
child (çocuk): Çocuğunuz için kullanılır.
parent (evebeyn) : Çocuğun evebeyni için kullanılır.
sibling (kardeş): Kardeş için kullanılır.
spouse(evli): Evli olduğunuz kişi için kulanılır.
kin(akraba): Aynı soydan olan akrabalar için kullanılır.
[onemli]Romantik Anlamda : [/onemli]
muse(ilham verici):İlham alınan kişi iin kullanılmaktadır.
crush:Aşık,tutkulu olan kişi için kullanılmaktadır.
date:Flört edilen veya çıkılan kişi için kullanılmaktadır.
sweetheart:Sevgili için kullanılmaktadır.
Daha bir çok bu şekilde mikro fotmatlar bulunmaktadır size şuanlık araştırmadan elde ettiğim sonuçlar karşısında bu kadar sunabiliyorum. Gerçekten bende daha ilk defa öğrenmiş olduğum bi format çeşitleridir bizim hakkımızda bir çok bilgiyi anlatan ve bu duyguları aktaran format çeşitlerinden bildiklerim bu kadardır.
Makalemin sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür eder bir yorum ile destek verirseniz sevinirim. Soru ve sorunlarınız hakkında konu altına yorum bırakkabilir yada iletişim sayfasından bana mail gönderebilirsiniz.