WordPress Tema Dosyaları ve İşlevleri

Merhaba değerli ziyaretçilerim ve takipçilerim. Bir önceki konum olan wordpress tema yapılandırması konusunun devamı olan bu konuda sizlere wordpress tema yapımındaki sayfaların anlamını işlevlerini ve temayı wordpress’e nasıl anlayabileceği bir dilden tanıtmayı göstereceğim.Bu konumda tema dosya türlerinden 2 ana dosya türünü tanıtacağım. Önclikle temamızın en önemli dosyası olan ve temayı bu dosya üzerinden tanıyan style.css dosyasından başlayalım.

[alinti]Style.css[/alinti]

Stil dosyası wordpress temalarının içinde barındırılıması zorunlu olan dosya türlerinden biridir yani temaların ana dosyaların biridir. Oluşturduğumuz tema dosyalarının içinde sitil dosyası bulunmadığı sürece , o dosyalar wordpress tarafından tema olarak görülmez ve yorumlanamazlar.Genellikle geliştiriciye beyaz sayfa veyahutta hata mesajı ile karşılaşırlar. Stil dosyaları, geliştirici tarafından bazı parametreler sayesinde temanın kime ait olduğunu,sürümünü,tema adını,yapımcnın linkini vs. gibi bilgilerle kullanıcıyı bilgilendirir. Bu paremetrelerin neler olduğunu hep beraber bakalım ve inceleyelim.

[kod]

/*
Theme Name: Temanın adı
Theme URI: Temanın dağıltıldığı adres
Author: Tema geliştiricisinin adı
Author URI: Tema geliştiricisine ait web sayfası.
Description: Temaya ait açıklamalar
Version: Gelecek diğer sürümler için,karışıklılığı önlemek amacıyla 1,0 – 2,0 gibi versiyon tanımlamaları yapılmalıdır.

*/

[/kod]

Yukarıda açıklamış olduğum parametrelere ek olarak lisan,lisans gibi paremetreler de kullanılabilinir.

[alinti]İndex.php[/alinti]

Bir temanın oluşabilmesi için ve tanımlanabilmesi için değişmez ve ana dosya türleini olduğunu yukarıda belirtmiştik. Bu dosya türlerinden diğeri [onemli]index.php[/onemli] dosyasıdır. İndex.php dosyası, ilerleyen konularımızda açıklayacağımız [onemli]sidebar.php,header.php,footer.php[/onemli] vb. alanları kontrol eden dosya türlerini, fonksiyonlar yardımıyla içine çağıran ve kullanıcıya sunan bir dosya türüdür.Bu nedenle büyük önemi vardır.Ayrıca ana sayfadaki listelenen içeriklere ait fonksiyonlar ve [onemli]html/css[/onemli] kodları index.php içinde tanımlanır. Sidebar,header,footer gbi alanları ilerleyen konularımızda detaylı bir şekilde anlatacağım.

Yazımı sonuna kadar okuduğunuz için teşşekkür eder saygıyla selamlarım. Bir başka konumda tekra görüşmek üzere kendinize iyi bakın sağlıcakla.