Bootstrap Nedir? Nasıl Kullanılır ?

Yakın zamanda bootstrap serisine başlayacağım bu blog üzerinde, ve bu serinin bir temeli olması amacıyla bir giriş yapayım dedim.  Aslında video serisi yapmayı çok istedim ancak onun için zaman ve üşengeçliğimden vazgeçmiş durumdayım. (Ancak fikrim değişebilir.) Fazla konuyu dağıtmadan ve çok fazla vaad etmeye girmeden önce bootstrap konumuzu ele alalım ve neler yapılabileceği ve bize nasıl hizmet sunduğu kısmına bir açıklık getirelim.

Bootstrap Nedir?

Bootstrap bir css [onemli]framework[/onemli]’üdür. Yanı terimsel karşılığı bu olsa gerek nasıl bir açıklama yapacağımı bilemedim bir an. Ancak tek bildirğim şuan için bootstrabın bir çok kişi tarafından yanlış bilinmesidir. Bunu en büyük etkeni ise bootstrabın kullanımını farklı şekilde anlatmasıdır. “Bootstrap Nedir?” başlıklı makaleleri internet üzerinde çok okudum ancak bir çoğu ilk kez tanışacaklar için uygun bir açıklama değildi yani kişi basit ve temelini almalıydı ki sonra kodsal açıklamaları anlayabilsin. bende dilimin döndüğünce ve size basitleştirerek bir anlatım sunmayı amaçladım.

Bootstrabı şöyle düşüne bilirsiniz. Mesela önünüzde bir vida var ve yanınızda da bir tornavida var diye düşünün. Bu 2 farklı şekilde sıkmak sizi elinizde, ister elinizle sıkarsınız ister tornavidayla ancak aradaki tek fark zaman ve performans farkıdır. Aynı şekilde bootstrap ta aynı kategoriye girmektedir. Kısacası “Alet işler el övünür.” mantığı. Ancak bootstrabı çok farklı anlayan hatırı sayılır bir kitle var maalesef. Bu kitle bootstrap ile yapılan sitelerin http://getbootstrap.com/ üzerindeki hazır kodlar ile sitelerin oluşturulduğu ve onların düzenlenerek yapıldığını ve o şekilde projeler yapmaya çalışan bir kitle. Ancak olay bu şekilde değildir. Yani ben bootstrap il kısa yoldane az css bilgisiyle kolaylıkla yeni [onemli]responsive[/onemli] tasarımlar çıkarırım ümidiyle bootstrap dünyasına giren çok kişi olmuştur. Bootstrap kullanmanız sizin css i az bilerek harikalar yapacağınız bir sistem değildir. Sadece senin bir takım çantandır içinden gerekli olan malzemeler ve kısa yollar ile kolaylıkla kendi tasarımını yapmak için yapılmış ve amaçlanmış bir sistemdir. Mantığı çok basittir bir den fazla css kalıplarını ve web elemanlarını tek bir css dosyası üzerinden toplayarak onları şıkıştırıp optimize ederek sana kolaylık sağlanmaya çalışılmıştır. Yani kafandaki bir tasarımı yine sen kendi css kodların ile yazarak yapacaksınız ancak bazı kolay şeyleri bootstrap çantasındaki aletleri kullanarak yapacaksın.

Kısaca konuyu özetleyecek olursak bootstrap ile ve kendi sitesindeki hazır kodlar ile istediğin tasarımı css bilgin olmadan yapamazsın. Css bilginin yeterliliği kadar bootstrabı parmağının etrafında döndürebilirsin ve tüm özelliklerinden faydalanabilirsin.O senin için sadece bir anahtardır kapıyı açacak olan yine sensin değişen bir şey yoktur 🙂

Makalemin sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür eder soru ve sorunlarınız için iltişim sayfasından mail atabilirsiniz ve bu bootstrap serisi için düşünceleriniz konu altına yorum bırakırsanız sevinirim. İnşallah bu seriyi devam ettirebilirim ve güzel bir bilgi kaynağı olur.